Navigation

General

Home
Family tree
Hobbys
Holiday & marriage snapshots
40 years marriage Arie & Toos

Home automation

Introduction
The birdhouse
In wall switches
Surface mounted switches
MS13 Motion sensor
Plug types
Icons

The Garden project

The garden project

SpruitNet

SpruitNet e-mail
E-mail explained Configuration
Webmail

Navigatie

General

Intro
Stamboom
Hobbies
Vakantie- & trouwfoto's
40jarig huwelijksfeest Arie & Toos

Huis automatisering

Introductie
Het vogelhuis
Inbouwschakelaars
Opbouwschakelaars
MS13 bewegingsmelder
Stekkertypes
Iconen

Het Tuin Project

Het tuinproject

SpruitNet

SpruitNet e-mail
E-mail uitleg Instellingen
Webmail
   

E-mail programma

E-mail instellingen

Het mogelijk een e-mail programma te gebruiken voor het ontvangen en verzenden van e-mail voor je eigen Spruitnet e-mailaccount. In deze uitleg wordt Outlook Express als voorbeeld gebruikt, maar andere programma's worden op vrijwel dezelfde wijze ingesteld.

Aanmaken nieuwe account

Start Outlook Express of een vergelijkbaar programma. Kies onder het menuitem 'extra' voor 'accounts'.
Het menu-item dat je moet kiezen. Ook in de engelstalige versie van Outlook Express heet dit Accounts. Kies voor Accounts uit het menu Extra In andere e-mailprogramma's zal je even moeten zoeken waar je de instellingen moet maken. Meestal is dit niet moeilijk te vinden.
Je ziet nu een lijstje met je huidige accounts. Kies voor het tabje 'E-mail'. Hier zie je al je huidige e-mail accounts. Het kan zijn dat dit lijstje nog leeg is of is gevuld met voorbeeld accounts. Voorbeeld accounts kunnen verwijderd worden.

Kies nu voor 'Toevoegen' en 'E-mail' om een nieuw e-mail account toe te voegen.
Dit scherm wordt getoond nadat er in het menu voor Extra en Account is gekozen. Let op de tabjes aan de bovenzijde. Creeer een nieuw e-mail account
Er verschijnt nu een scherm waar de naam van het account ingevuld kan worden. Dit is ook de naam van de afzender bij verstuurde e-mail. Hier vul je je eigen naam in.
Klik dan op 'volgende' en vul je e-mailadres in. Hier kan je ook een alias invullen. Deze alias wordt dan als afzenderadres gebruikt. Klik weer op 'volgende'.

Op het volgende scherm kies je voor een 'IMAP'-server of een 'POP3'-server. Een HTTP-server wordt niet ondersteund. Bij Imap blijft de email op de server staan, terwijl bij gebruik van Pop3 de e-mail op je eigen pc komt te staan. Imap wordt aanbevolen als je een vaste Internetverbinding hebt, zoals kabel of ADSL. Bel je in, kies dan voor Pop3.

In beide gevallen is de server voor de inkomende post 'pop3.spruitnet.nl' en de server voor uitgaande e-mail 'smtp.spruitnet.nl'.
Bij een keuze voor IMAP blijft de e-mail op de server staan. Handig als je vanaf meerdere verschillende pc's bij je e-mail moet kunnen komen. Bij Pop3 wordt de e-mail binnengehaald op de pc waarop het e-mailprogramma draait. Stel de servernamen in zoals hier aangegeven. Het is dus best mogelijk om met een inbelverbinding voor IMAP te kiezen, maar dit betekend dat er bij elke verbinding vrij veel data binnengehaald moet worden. Ook kan je met een vaste verbinding voor pop3 kiezen, bijvoorbeeld omdat de beschikbare ruimte op de server vol raakt.
Klik op 'volgende' en vul hier je je mailboxnaam in bij 'accountnaam'. Bij 'wachtwoord' kan je je wachtwoord invullen. Deze hoef je dan niet iedere keer opnieuw in te vullen. Laat je het wachtwoord veld leeg, dan zal je bij het ophalen van e-mail een wachtwoord in moeten vullen. De mailboxnaam is altijd hetzelfde, ook als je hiervoor bij het e-mailadres een alias hebt ingevuld. De mailboxnaam is gelijk aan je inlognaam.
Vul bij Accountnaam je inlognaam in. Meestal is dit een naam in de vorm van naam@spruitnet.nl. Let op dat de inlognaam altijd eindigd op @spruitnet.nl, in tegenstelling tot wat er in de afbeelding wordt getoond. Let op dat je een accountnaam invult en geen alias. Hou je wachtwoord geheim. Wachtwoorden verlopen in principe nooit, dus je wordt niet gedwongen eens in de zoveel tijd je wachtwoord te veranderen. Wachtwoorden veranderen kan natuurlijk wel op ieder gewenst tijdstip.
Als je nu op 'volgende'klikt is in principe je nieuwe mailaccount ingesteld. Helaas maakt Outlook Express hierbij enkele fouten die je handmatig moet herstellen. Hiervoor moet je het account aanpassen.

Aanpassen account

Nadat je een nieuw account hebt aangemaakt krijg je een overzichtscherm te zien met al je instellingen:
Outlook Express zet standaard een verkeerde naam bij het nieuwe account. Aanpassen is echter niet zo moeilijk. Pas de naam van het account aan
Waarschijnlijk staat er nu bij 'E-mailaccount' de naam van de server, pop3.spruitnet.nl. Verander deze naam in een handiger naam. Deze naam kan je zelf kiezen. Zeker als je meerdere accounts aanmaakt voor meerdere aliassen is dit erg handig. De rest van de instellingen op deze tab zou goed moeten staan.

Ga naar het tabje met de naam 'Servers'.
Let er op dat je account altijd eindigd met ...@spruitnet.nl. Zonder deze toevoeging zal de mailserver je account niet herkennen. Zet 'voor deze server is verificatie vereist' op aan. De Spruitnet.nl-server kent een vrij hoog niveau van verificatie. Dit garandeerd veiligheid voor je e-mail. Bovendien weigeren veel internetproviders e-mail van e-mailservers met lagere veiligheidsniveau's door te geven. In andere e-mailprogramma's is het even zoeken, maar de instellingen zullen er vergelijkbaar uitzien.
Onder aan dit scherm staat een vakje met de tekst 'voor deze server is verificatie vereist'. Zorg er voor dat dit vakje is aangevinkt. Zonder dit vinkje kan je wel post ontvangen via dit account, maar niet versturen. Je hoeft niet op de knop 'Instellingen' te klikken, deze staan al goed, zodat de instellingen van de server voor inkomende mail worden overgenomen.

Mocht je voor de IMAP-server hebben gekozen, dan is het handig nog even te kijken bij het tabje 'IMAP'.
Deze instellingen zijn niet echt noodzakelijk, maar wel handig om toch even uit te voeren. Ze gelden waarschijnlijk alleen voor Outlook Express. Verander de namen van de mappen in nederlandse namen
Het is handig om te zorgen dat de namen van de speciale mappen gelijk zijn aan de namen die door webmail worden gebruikt. Meestal moet 'Pad naar verzonden items' worden veranderd naar 'Verzonden items' en 'Pad naar concepten' worden veranderd naar 'Concepten'. Als je in webmail andere namen gebruikt, kan je die namen overnemen.

Je instellingen zijn nu helemaal klaar. Je kan zowel post ontvangen als versturen via je Spruitnet mailbox. Zijn er nog vragen, of kom je er niet uit, mail dan naar mailmaster@spruitnet.nl.

Aliassen gebruiken

De meeste mensen hebben meerdere aliassen. Vanaf elke alias kan je e-mail versturen, waarbij de alias de afzendernaam wordt. Stel eerst één account in zoals hiervoor is beschreven voor je belangrijkste e-mailadres. Op dit adres zal je ook alle e-mail uit je mailbox ontvangen.

Hierna maak je voor elke alias een nieuw account aan, waarbij je altijd kiest voor een IMAP-server, ongeacht welke server je voor je hoofdaccount hebt gekozen. De instellingen zijn voor elk account hetzelfde en zoals hiervoor beschreven, alleen verander je de naam en het mailadres naar een zelf te kiezen naam respectievelijk het mailadres van de alias waarvoor je een account aanmaakt.

Voor het versturen van mail selecteer je bij het veld 'Van' het juiste account waarvandaan je de e-mail wilt versturen.
De instellingen om een van je aliassen als afzender te gebruiken. Deze instellingen kunnen herhaald worden voor al je aliassen. Kies de juiste alias als afzender
Hiermee kan je iedere alias als afzenderadres gebruiken. Denk er wel aan dat ontvangen mail, ook al is het naar verschillende aliassen gestuurd, allemaal in dezelfde mailbox terecht komt. Zijn er nog vragen, of kom je er niet uit, mail dan naar mailmaster@spruitnet.nl.

Navigation

General

Home
Family tree
Hobbys
Holiday & marriage snapshots
40 years marriage Arie & Toos

Home automation

Introduction
The birdhouse
In wall switches
Surface mounted switches
MS13 Motion sensor
Plug types
Icons

The Garden project

The garden project

SpruitNet

SpruitNet e-mail
E-mail explained

Copyrights Richard Spruit
info.spruitnet.nl 2003-2007

Navigatie

General

Intro
Stamboom
Hobbies
Vakantie- & huwelijksfoto's
40jarig huwelijksfeest Arie & Toos

Huis automatisering

Introductie
Het vogelhuis
Inbouwschakelaars
Opbouwschakelaars
MS13 bewegingsmelder
Stekkertypes
Iconen

Het Tuin Project

Het tuinproject

SpruitNet

SpruitNet e-mail
E-mail uitleg

Mail to/naar:
autohome *at* spruitnet.nl